Freedom for Liu Xiaobo - 27 December 2009, Budapest

Szabadságot Liunak

Az egykori magyar demokratikus ellenzék részvevőinek felhívása

Sem Kína, sem Magyarország kormánya és pártjai nem tekinthetik kínai belügynek a Liu Xiaobo (Liu Hsziao-po) emberi jogi aktivista, egyetemi tanár elleni jogtipró pert. Liut Pekingben december 25-én tizenegy év börtönbüntetésre ítélték a Charta ’08 című emberi jogi program és más demokráciát követelő írások szerzőségéért.

Liu professzor bűne annyi, hogy olyan szabadon kíván síkraszállni az emberi jogokért, ahogyan mi tehetjük húsz év óta. Ám sokszorosan húsz évnek sem volna szabad kitörölnie az emlékezetből annak a fontosságát, hogy a nemzetközi közvélemény megvédje a gondolat szabadságát.

Felhívjuk a demokratákat itthon és mindenütt a világban, hogy politikai ürügyekre való tekintet nélkül nyilvánosan szálljanak szembe az egyetemes emberi jogok semmibe vételével. Követeljék Liu és a gondolataikért bebörtönzött többiek szabadon bocsátását.

Budapest, 2009. december 27.

Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Iványi Gábor, Kenedi János, Konrád György, Kőszeg Ferenc, Rajk László

CC : www.iprotest. hu - domain owned by László Rajk (1949-2019), Judit Rajk -  in case of use OF CONTENT, please send an e-mail to: iprotest.hu@gmail.com - Thank you!